Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Спортско рекреативни центар Алексинац

Установа се бави афирмацијом спорта за младе и становништво на целој територији Општине. - Помоћ у организацији и реализацији спортских делатности клубова на територији Општине - Подршка у реализацији турнира током године у разним спортовима...

Телефон: 018-804-025

e-mail: office@srca.rs

ИНФОРМАЦИЈЕ

Сајт општине

aleksinac-grb

jelenac Мештани Алексинца који се рекреативо баве спортом, а посећују игралиште за мале спортове „Јеленац” убудуће имаће боље услове. Спортско рекреативни центар Алексинац спровео је део санација овог терена и у протеклом периоду су завршени радови на замени ограде око целог игралишта.

Након замене ограде биће рађено и на занављању спортске опреме што нам је и потврдио Душан Пешић, директор СРЦА.

− У наредном периоду, до пролећа ове године, планирана је и санација и замена дела спортске опреме, тако да ће игралиште пре почетка сезоне топлог времена бити у потпуно новом издању и имаће нови изглед − најавио је Пешић. jelenac1

 

Када је реч о даљим радовима на овом терену, планирано је фарбање конструкције и замена табли на кошевима, затим фарбање голова и појачавање линија на терену, а све ове радове СРЦА финансира из сопствених средстава, исто као и радове на огради.

Како каже први човек ове организације, након терена „Јеленац” уследиће радови на Градском стадиону где ће бити постављен семафор, а након тога биће саниран и стадион на Руднику.

 

Број посетилаца

Данас 0

Јуче 17

Ове недеље 66

Овог месеца 469

Укупно 159842